Ένα μεγάλο νησί που βρίσκεται στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, με επιβλητικούς ορεινούς όγκους και εύφορες κοιλάδες, που κατοικείται από κεφάτους ανθρώπους με παράδοση στη μουσική και το χορό, γεμάτη ομορφιές που μαγεύουν τους επισκέπτες.

Με τη μακρόχρονη ιστορία της, τα σημαντικά μνημεία, αλλά και την έντονη τουριστική ζωή, κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα κυκλαδονήσια.

“Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ”, έγραψε ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης όταν επισκέφθηκε το νησί της Νάξου και έμεινε για λίγο στον εύφορο κάμπο των Εγγαρών.

Η φύση της Νάξου κυριολεκτικά μιλά στην καρδιά κάθε καλλιτέχνη με την αυθεντικότητά της, με τον πλούτο και ταυτόχρονα με την απλότητά της.

Η εναλλαγή είναι μεγάλη: Βουνά με φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές σκιάζουν κατάφυτες  κοιλάδες με λιόδεντρα, συκιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, βυσσινιές, κερασιές αμπέλια και άφθονα τρεχούμενα νερά.

Οι κάμποι ακουμπούν σε απαλές αμμουδερές παραλίες, με κέδρους και αλμυρίκια. Γύρω από τους οικισμούς απλώνονται κτήματα και περιβόλια. Ταξιδιάρικα πουλιά βρίσκουν καταφύγιο στα δέντρα του νησιού, ενώ στις πιο απάτητες ακτές φωλιάζουν αγριοπερίστερακαι πετροχελίδονα. Προστατευόμενοι βιότοποι με σπάνια χλωρίδα και πανίδα ολοκληρώνουν το μωσαϊκό ενός νησιού που προσφέρει στον επισκέπτη όλα τα δώρα της φύσης.Εκτός όμως από τη στεριά, υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, ο κόσμος του βυθού γύρω από τη Νάξο, ένα ξεχωριστό ταξίδι που θα σας συναρπάσει.

Γύρω από το νησί υπάρχουν απερίγραπτης ομορφιάς υποβρύχια οικοσυστήματα, με τεράστια εναλλαγή βυθού, ύφαλοι και ξέρες γεμάτοι ζωή, λιβάδια ποσειδωνίας  με πλάκες χρωματιστές και κοράλλια.

Μοναδικό και ασυναγώνιστο χαρακτηριστικό του νησιού η φιλοξενία, η ζεστασιά και η ανθρωπιά των κατοίκων, που κάνουν τον επισκέπτη να νιώθει ότι βρίσκεται στην αυθεντική Ελλάδα που γνωρίζουμε, διαβάζουμε και κλείνουμε στις καρδιές μας!

 

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ένα από τα πλεονεκτήματα της Νάξου είναι ότι δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να απολαύσει την εμπειρία ενός μεγάλου νησιού με μικρές αποδράσεις στα 4 νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Ηράκλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα.

Η Νάξος διαθέτει πολλέςαπέραντες παραλίες, δυναμική Χώρα, Παλιά Πόλη με ιστορία και αμέτρητα αξιοθέατα και γραφικά χωριά, καταπράσινες κοιλάδες και βουνά.

Με μια μακρά ιστορία που χρονολογείται από την προϊστορική εποχή, η Νάξος διατηρεί πλούσια παράδοση με τοπικές γαστρονομικές σπεσιαλιτέ, μύθους, θρύλους και φυσικές ομορφιές που αξίζουν να ανακαλύψετε.

 

Χώρα Νάξου

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Χώρα, κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης, στη μέση της δυτικής ακτής του νησιού.

Η ιστορία της Χώρας απλώνεται βαθειά στο χρόνο, μπλεγμένη ανάμεσα σε μυθικά όντα, θρύλους και ήρωες, αλλά και ιστορία: Μυκηναϊκή εποχή, ρωμαϊκή, βυζαντινή, λατινοκρατία και τουρκοκρατία.

Τα πολλά μνημεία της Χώρας, μιλούν για το λαμπρό παρελθόν της, με πιο χαρακτηριστικό την «Πορτάρα», το επιβλητικό πρόπυλο του ναού του Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται στο νησάκι που οι ντόπιοι ονομάζουν «Παλάτια».

Μια εικόνα για το παρελθόν της Χώρας δίνει και ο αρχαιολογικός χώρος της μυκηναϊκής πόλης στη Γρόττα, ένα μεγάλο τμήμα της οποίας βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, αλλά και κάτω από το χτισμένο βόρειο τμήμα της σημερινής πόλης.

Πέρα όμως από τα κομμάτια του παρελθόντος, υπάρχει και η σύγχρονη πλευρά της Χώρας, που σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου με τα δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και καφέ, που το καλοκαίρι γεμίζουν από τους επισκέπτες του νησιού.

Η Χώρα διαθέτει όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο επισκέπτης ενώ στην αγορά της θα βρείτε όλα τα τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης (υφαντά, καλάθια, κεραμικά), κοσμήματα, καθώς και δεκάδες εστιατόρια και μεζεδοπωλεία όπου μπορείτε να γευτείτε την πλούσια τοπική κουζίνα.

 

Τα χωριά της Νάξου

Η περιήγηση στα χωριά του νησιού είναι μια διαδρομή στην ιστορία και στο παρελθόν της Νάξου, με μύθους και ήρωες, μεσαιωνικούς θρύλους, λαϊκά έθιμα που ζουν αυτούσια ακόμα και σήμερα.

Αλλού φυσά αιγαιοπελαγίτικος δροσερός αέρας και αλλού βουνίσια δροσιά. Τα χρώματα εναλλάσσονται, το ίδιο και οι ήχοι: ο παφλασμός των κυμάτων, τα γάργαρα νερά ενός ποταμού, το τρίξιμο των καλαμιών, το θρόισμα των φύλλων και τόσοι άλλοι ήχοι και εικόνες που συνοδεύουν τον επισκέπτη σε κάθε βήμα του.

Εκκλησίες και μοναστήρια σπάνιας ιστορικής αξίας, αρχοντικά και πύργοι, σπήλαια, μονοπάτια, ορυχεία, αλώνια και αμπελώνες δίνουν στα χωριά αυτά έναν μεγάλο πλούτο από αξιοθέατα που δύσκολα συναντάται σε άλλο νησί.

 

Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία

Η ανθρώπινη παρουσία στην Νάξο καταγράφεται σταθερά εδώ και χιλιάδες χρόνια, χαρίζοντας στο νησί ένα πλούσιο πολιτιστικό ψηφιδωτό από διάφορες εποχές και με ποικίλες επιρροές.

Χάρη στη γεωγραφική της θέση, η Νάξος υπήρξε κέντρο επικοινωνίας και συνδιαλλαγής ανάμεσα στους κατοίκους των γειτονικών νησιών, αλλά και μεταξύ διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων.

Η Νάξος άνθησε κατά τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ανάμεσα στο 3000-2000 π.Χ., χάρη στο εμπόριο και την ναυτιλία, αλλά και χάρη στον ορυκτό της πλούτο, μάρμαρο και σμύριδα.

 

Aρχαίο Yδραγωγείο Νάξου

Οι Νάξιοι ήδη στην Αρχαϊκή εποχή, όταν τύραννος ήταν ο Λύγδαμις (550-524 π.Χ.), εκμεταλλεύτηκαν τις πλούσιες πηγές νερού στην κατάφυτη περιοχή του Φλεριού Μελάνων…

Αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητρας στο Γύρουλα Σαγκρίου

Στο χαμηλό ύψωμα που δεσπόζει στις αρχές μιας εύφορης κοιλάδας στην περιοχή Γύρουλας, νότια του χωριού Σαγκρί, ξεκίνησε στον 8ο π.Χ. αι. μια υπαίθρια λατρεία θεοτήτων της φύσης.

Στην ίδια θέση κατά τον ύστερο 6ο π.Χ. αι. οικοδομήθηκε μνημειώδης ολομάρμαρος ναός.

Αρχαίο Λατομείο του Απόλλωνα

Κοντά τον παραθαλάσσιο οικισμό Απόλλωνα, βρίσκεται ένα από τα δυο αρχαία λατομεία μαρμάρου της Νάξου, όπου ξεκίνησε η μεγαλύτερη τέχνη της αρχαιότητας η μαρμαρογλυπτική.

Αρχαιολογικό ς Χώρος Γρόττας

Κάτω από την πλατεία της Μητρόπολης, στη βόρεια πλευρά του λιμανιού, γνωστή ως Γρόττα, αποκαλύφθηκε από τις ανασκαφές ένα κομμάτι της μυκηναϊκής πρωτεύουσας της Νάξου, η οποία χρονολογείται το 1300 π.Χ.

Ιερό του Διόνυσου στα Ύρια

Στη θέση Ύρια, νότια της πόλης της Νάξου, στο κέντρο της εύφορης υγρής κοιλάδας του Λιβαδιού, λειτούργησε από τον 14o π.Χ. αι. έως και την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας

Κούροι στα Aρχαία Λατομεία Μαρμάρου (περιοχές Φαράγγι και Φλεριό, Μέλανες)

Στην ευρύτερη περιοχή του Φλεριού έχει εντοπιστεί ένας από τους δύο σημαντικότερους πυρήνες εξόρυξης ναξιακού μαρμάρου στην αρχαιότητα (ο δεύτερος βρίσκεται στην περιοχή Απόλλωνας).

Κούρος Απόλλωνα

Το εντυπωσιακότερο θέαμα στο αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα είναι ένας μισοτελειωμένος τεράστιος κούρος γνωστός ως κούρος του Απόλλωνα.

Μυκηναϊκό ς Τάφος Χωστής

Ο Μυκηναϊκός Τάφος της Χωστής, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στην περιοχή της Κωμιακής.

Ναό ς του Απόλλωνα – Πορτάρα

Η Πορτάρα είναι το σήμα κατατεθέν της Νάξου. Είναι μια τεράστια μαρμάρινη πύλη, υπόλειμμα ενός ναού του Απόλλωνα του 530 π.Χ., που έμεινε ημιτελής στην κατασκευή του.

Νεκρόπολη Γεωμετρικής Εποχής

Στους ΝΑ πρόποδες του Απάνω Κάστρου, στη θέση «Αλωνάκια», έχει αποκαλυφθεί νεκροταφείο της γεωμετρικής εποχής (9ος – 8ος αιώνας π.Χ).

Προϊστορική Ακρόπολη Πάνερμος

Η οχυρωμένη ακρόπολη στον Πάνορμο αποτελεί μοναδική, για τον ευρύτερο αιγαιακό χώρο, αρχιτεκτονική μορφή και υπήρξε σταθμός στην εξέλιξη της ναξιακής κοινωνίας.

Πύργος Χειμάρρου

Το σημαντικότερο μνημείο της περιοχής του Φιλωτίου και ένα από τα σημαντικότερα της Νάξου, είναι ο θρυλικός Πύργος του Χειμάρρου.

Το Αρχαίο Ιερό στις Πηγές του Φλεριού

Στο κέντρο της κατάφυτης περιοχής του Φλεριού, λίγα μέτρα πάνω από τις πηγές του αρχαίου υδραγωγείου βρίσκεται ιερό αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα της ευφορίας της γης και στους δίδυμους γίγαντες Ώτο και Εφιάλτη.

 

Μουσεία Νάξος

Αρχαιολογικό Mουσείο Νάξου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου είναι ένα μουσείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος με ευρήματα που ψιθυρίζουν ιστορίες χιλιετιών.

Βυζαντινό Mουσείο

Στεγάζεται σ’ ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια του Κάστρου, ένα περιφερή πύργο με τέσσερα επίπεδα και απίστευτη θέα προς το λιμάνι, που βρίσκεται κοντά στη βορειοδυτική πύλη.

Γεωλογικό Mουσείο Απειράνθου

Το Γεωλογικό Μουσείο στεγάζεται στο χώρο του δημοτικού σχολείου της Απειράνθου και οι συλλογές του αριθμούν πάνω από 2000 δείγματα πετρωμάτων, ορυκτών, μεταλλευμάτων και απολιθωμάτων.

Ελαιοτριβείο Εγγαρών – Eggares Olive Press Museum

To Ελαιοτριβείο-Μουσείο Εγγαρων είναι ένα πετρόκτιστο κτίριο 100,00m2 αποτελούμενο από δύο χώρους, τον παραδοσιακό με όλα τα τμήματα παραγωγής ελαιόλαδου καθώς και ένα δεύτερο χώρο με έκθεση προϊόντων ελιάς

Ενετικό Μουσείο

Ένα από τα γοητευτικότερα αρχοντικά του κάστρου, στη ΒΔ  πλευρά του οικισμού είναι το Ενετικό Μουσείο στον πύργο Della Rocca-Barozzi.

Επιτόπιο Αρχαιολογικό Mουσείο

Το Επιτόπιο Αρχαιολογικό μουσείο είναι το μοναδικό στο είδος του μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα του είδους του στον κόσμο…

Λαογραφικό Μουσείο Απειράνθου

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Απειράνθου, την πλατεία Πλάτσα, και διαθέτει πάνω από 1.200 εκθέματα λαϊκής τέχνης.

Μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο Απειράνθου

Ένας σεμνός χώρος στον κεντρικό πεζόδρομο της Απειράνθου στεγάζει τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής.

Μικρό Λαογραφικό Μουσείο Βίβλου (Τρίποδες)

Tο Λαογραφικό Μουσείο Βίβλου στεγάζεται στον ανακαινισμένο χώρο του παλιού ελαιοτριβείου του χωριού.

Μουσειακή Συλλογή Μελάνων

Στη Μουσειακή Συλλογή Μελάνων εκτίθενται ευρήματα από την ανασκαφή του αρχαίου ιερού στις πηγές του Φλεριού και την έρευνα στο αρχαίο υδραγωγείο Νάξου.

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Απειράνθου

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών της Απειράνθου, στεγάζεται στο ισόγειο του πολιτιστικού κέντρου, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο πριν την είσοδο του χωριού.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απειράνθου

Βρίσκεται στο χωριό της Απειράνθου και διαθέτει πολύ αξιόλογες συλλογές δειγμάτων από την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής